Keadaan penghuni syurga

Imam Ahmad meriwayatkan: Daripada Zaid bin Arqam, dia bercerita: Ada seorang Yahudi datang kepada Nabi SAW, lalu berkata: Wahai Abul Qasim, bukankah anda beranggapan penghuni syurga makan dan minum?

Sebelumnya Yahudi itu berkata kepada teman-temannya: Kalau Muhammad mengiyakan pertanyaanku, maka aku akan berdebat dengannya.

Zaid berkata (melanjutkan ceritanya): Rasulullah SAW menjawab, benar, demi Allah yang menggenggam jiwaku, sesungguhnya setiap orang daripada mereka benar-benar diberi kekuatan seratus orang dalam makan, minum, syahwat dan berhubungan seksual.

Kata Zaid: Maka, Yahudi itu berkata, sesungguhnya orang yang makan dan minum mesti membuang hajat (buang najis).

Rasulullah SAW bersabda: Cara membuang hajat setiap orang daripada mereka dengan mengeluarkan peluh yang mengucur (keluar) dari kulit, baunya (harum) seperti minyak kasturi. Tiba-tiba perut mereka menjadi kosong kembali.

Imam Ahmad juga meriwayatkan: Daripada Jabir RA, sabda Rasulullh SAW: Penghuni syurga makan dan minum di sana, tanpa membuang najis, kencing, berhingus mahupun meludah. Makanan mereka menjadi sendawa dan peluh yang merembes keluar bagaikan minyak kasturi.

Huru-Hara Hari Kiamat, 507

You cannot copy content of this page