Pengharaman daging babi

Benda ketiga yang diharamkan oleh Allah (daripada memakannya) iaitu daging babi, kerana tabiat yang sihat akan memandangnya kotor dan tidak menyukainya.

Sebab binatang babi ini, makanan yang sangat disukainya itu ialah daripada benda-benda yang kotor, jijik dan najis.

Ilmu kedoktoran moden menetapkan bahawa memakan daging babi itu adalah sangat berbahaya di seantero dunia, khususnya di daerah iklim panas. Dan sebagaimana telah sabit dengan penyelidikan ilmiah bahawa memakan daging babi akan menyebabkan lahirnya cacing kerawit yang sangat berbahaya dan lain-lain lagi daripada ulat-ulat yang dapat membinasakan.

Dan siapa tahu barangkali dalam masa yang dekat ilmu moden akan mendedahkan banyak lagi daripada rahsia pengharaman itu, lebih banyak daripada apa yang sudah kita ketahui hari ini.

Memang benarlah apa yang dikatakan Allah ketika Dia mensifatkan Rasul-Nya dengan firman-Nya: Bahawa dia (yakni Nabi Muhammad) telah mengharamkan ke atas mereka semua yang kotor-kotor.

Ada sesetengah penyelidik mengatakan: Bahawa membiasakan diri memakan daging babi selalu akan menarik lemah perasaan cemburu terhadap hal-hal yang terlarang.

Sumber: Halal dan Haram dalam Islam, Yusuf Qardhawi

You cannot copy content of this page