Dilarang wanita menyerupai lelaki, lelaki menyerupai wanita

Nabi telah mengisytiharkan bahawa antara yang terlarang ke atas wanita untuk memakai pakaian lelaki, sebagaimana terlarang juga ke atas lelaki memakai pakaian wanita.

Begitu juga Nabi melaknat lelaki yang menyerupai wanita, di samping wanita yang menyerupai lelaki.

Termasuk ke dalam larangan juga, semua penyerupaan dalam tutur bicara, gerak laku, gaya berjalan, cara pakaian dan sebagainya.

Sesungguhnya bahaya yang menimpa kehidupan dan bala bencana yang terbawa-bawa ke dalam jemaah (masyarakat) ialah tingkah laku manusia yang menyalahi fitrahnya (semulajadi) dan perlakuan jahat yang bertentangan dengan tabiat diri manusia.

Sedangkan perkara tabiat itu ada yang khusus untuk lelaki dan ada yang khusus untuk wanita saja, dan setiap satu pengkhususan itu berbeza dengan yang lain.

Jika seorang lelaki bersikap pondan, seperti wanita, manakala wanita pula cuba berlagak jantan seperti lelaki, maka pada ketika itu akan berlaku porak-peranda dan keruntuhan moral.

Nabi SAW telah menghitung (menyatakan) antara orang-orang dilaknati Allah di dunia dan di akhirat serta diaminkan yakni diiyakan malaikat pula atas laknat itu, iaitu seorang lelaki yang dijadikan Allah jantan, lalu membetinakan dirinya dan diserupakannya dengan lagak wanita.

Begitu pula seorang wanita yang telah dijadikan Allah sebagai wanita, lalu dilelakikan dirinya dengan menyerupakan seperti lelaki.

Sumber — Halal dan Haram dalam Islam, Yusuf al-Qardhawi 

You cannot copy content of this page