Hajar Aswad

Sheikh Abdulrahman Al-Sudais, presiden Presidensi Umum bagi Hal Ehwal Dua Masjid Suci, mewangikan Hajar Aswad di Masjidil Haram, baru-baru. (Foto AN)

Hajar Aswad ialah batu yang tertanam di pojok selatan Kaabah pada ketinggian kira-kira 1.10 meter dari tanah, panjang 25 cm dan lebarnya sekitar 17 cm.

Awalnya adalah satu bongkah batu sahaja, tetapi sekarang berkeping-keping menjadi 8 gugusan batu-batu kecil kerana pernah pecah.

Hal ini terjadi pada zaman Qaramithah, iaitu sekte daripada Syiah Islamiyyah al-Batiniyyah daripada pengikut Abu Thahir al-Qarmathi yang mencabut Hajar Aswad dan membawanya ke Ihsa’ pada 319 H, tetapi kemudian dikembalikan pada 339 H. Gugusan yang terbesar seukuran satu buah kurma, dan tertanam di batu besar yang lain yang dikelilingi oleh ikatan perak. Inilah batu yang kita dianjurkan untuk mencium dan menyalaminya, bukan batu di sekitarnya, dan bukan pula yang diliputi perak. Mengalami renovasi pada masa Raja Fahd, iaitu pada bulan Rabiul Awal 1422 H.

Mengenai warna Hajar Aswad, Rasulullah bersabda (mafhumnya): Hajar Aswad diturunkan dari syurga, warna lebih putih daripada susu, dan dosa-dosa anak cucu Adam yang menjadikannya hitam.

Namun ada satu riwayat yang mengatakan bahagian yang tertanam di dinding Kaabah berwarna putih. Iaitu diriwayatkan oleh Mujahid, bahawa dia berkata: Ketika Ibn Zubair memugar Kaabah, saya melihat ke hujung di mana terdapat Hajar Aswad, dan ternyata semua bahagiannya yang di dalam Kaabah berwarna putih.

Dari sini dapat disimpulkan bahawa warna hitam yang disebabkan dosa-dosa manusia, ialah bahagian batu yang nampak di permukaan, oleh kerananya dinamakan dengan Hajar Aswad (Batu Hitam).

Dalam hal ini, Ibn Zhahirah mengingatkan bahawa dosa-dosa manusia sahaja dapat menghitamkan batu, apatah lagi pengaruhnya terhadap hati manusia, maka jelas lebih besar dan nyata, sehingga kita diwajibkan untuk menghindarinya.

Sumber — Kursus Kesempurnaan Ibadat Haji & Umrah, Datuk Md Daud Che’ Ngah

You cannot copy content of this page