Hukum menggunakan bekas disalut dengan emas dan perak

Saduran atau salutan (iaitu dengan cara mengecatnya) dengan emas dan perak sekiranya sedikit, sekira-kira apabila dipanaskan di atas api tidak menghasilkan sesuatu pun, maka ia adalah halal.

Sekiranya ia banyak, sekira-kira ia menghasilkan sesuatu daripadanya apabila dipanaskan di atas api, maka ia adalah haram. Dalam keadaan ini, tidak boleh menggunakan, membuat dan menyimpan bekas yang disadurkan dengan emas atau perak.

Diharamkan menyadur dan mengecatkan atap rumah dan dindingnya dengan emas dan perak walaupun sedikit dan tidak menghasilkan sesuatu pun apabila dipanaskan di atas api.

Hukum menggunakan bekas yang dibuat daripada bahan galian berharga

Dibenarkan menggunakan bekas yang dibuat daripada bahan galian yang berharga selain daripada emas dan perak seperti intan berlian, mutiara, batu delima (permata merah), zamrud (permata hijau), kaca dan sebagainya kerana tidak ada nas yang melarangnya.

Hal ini kerana hukum asal perkara berkenaan adalah diharuskan. Selagi tiada nas yang mengharamkannya, ia tetap harus, dan sememangnya tiada dalil mengharamkannya. Melakukan qiyas (bandingan) dengan emas dan perak adalah tidak tepat.

Hikmah pengharaman bekas daripada emas dan perak

Antara hikmah terbesar dalam masalah berkenaan dan yang seumpamanya ialah ibadat sepenuhnya (taabbudi) dan sebagai ujian untuk manusia.

Namun, kadang-kadang penyelidik mendapati di sebalik pengharamannya ada hikmah lain yang disebutkan sebahagiannya seperti berikut:

* Allah Azza wa Jalla telah menjadikan emas dan perak sebagai matawang antara manusia. Dia menjadikan matawang itu sebagai pemudah dalam berurusan sesama manusia.

Oleh itu, tidak diharuskan mengabaikan tugas ini dengan menjadikannya sebagai bekas makanan dan perhiasan yang dibekukan dalam rumah kerana ini akan menyempitkan ruang penggunaannya.

* Perkara itu akan mengguris perasaan orang miskin dan mengecewakan mereka apabila melihat orang kaya menjadikan emas dan perak sebagai perhiasan, berbangga, bermegah dan takbur dengan kedua-duanya.

* Menghalang manusia daripada bermati-matian mendapatkan galian berharga ini. Juga menghalang mereka daripada menjadikannya sebagai matlamat dan berlumba berhias dengannya, menyusunnya di rumah dan melupai bahawa ia adalah alat yang diamanahkan kepada mereka untuk memenuhi keperluan dan kepentingan dunia mereka.

* Bagi mewujudkan perbezaan dengan orang kafir dan keadaan mereka. Keadaan orang kafir adalah meninggalkan akhirat dan bermati-matian mencari (habuan) dunia dan segala nikmatnya.

Disebut dalam hadis: “Dan hati-hatilah kamu daripada terleka dengan nikmat dan bentuk kehidupan orang kafir.” (Riwayat Muslim, daripada Umar RA)

Malah, disebutkan juga dalam hadis Muslim yang terdahulu: “Maka, sesungguhnya ia adalah untuk mereka di dunia.” Iaitu untuk orang kafir.

Sumber: Kitab Fiqah Mazhab Syafie

You cannot copy content of this page